Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

EAD DANY2311

 

24 DECEMBRIE CRACIUNUL

CRACIUNUL LA ROMANI

In Romania, Craciunul este precedat de un post ce se intinde pe sase saptamani, de pe 15 noiembrie, pana pe 24 decembrie. In timpul postului, este interzis consumul de carne, oua si lapte. Pe 20 decembrie, de Ignat, oamenii sacrifica porcul si pregatesc produsele specifice de Craciun, pentru ca pe 25 sa aiba pe masa bucatele traditionale - sarmale, cozonac, caltabos sau piftie.
Obiceiurile difera de la o zona la alta

PREPARATELE CULINARE DE CRACIUN

Mancarurile traditionale: bucataria romaneasca in preajma sarbatorilor!
Potrivit traditiilor romanesti, Craciun este numele pastorului in staulul caruia s-a nascut Iisus Hristos. Aceasta poveste si cea a Maicii Domnului au fost spuse sub diferite versiuni, de-a lungul timpului. Fiind o sarbatoare magica, romanii si nu numai, o sarbatoresc cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.

Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta. La aceste mancaruri traditionale, marea majoritate a gospodinelor au adaugat si salata boeuf, devenita, astfel o reteta culinara traditionala. Nelipsite de pe masa de Craciun ar trebui sa fie nucile si ouale, cu o simbolistica complexa (rezistenta in timp, eternitatea), prea putin cunoscuta de multi dintre noi.
MAI JOS - PIFTIA ,RACITURA-preparare

Timp de preparare: pregatire: 30 minute, fiert carnea: 3 ore, inchegare: 12 ore.
Ingrediente: picioarele si toate partile gelatinoase de la porc, 1/2 kg de carne macra de porc, vita sau pasare, 2 capatani de usturoi, 2 lingurite de sare, apa.
Ustensile de Bucatarie: strecuratoare, spumiera
Electrocasnice: aragaz, frigider

retete traditionale romanesti piftie ingrediente

Puneti la fiert pe aragaz bucatile gelatinoase de porc, impreuna cu 1 lingurita de sare. Este foarte important ca acestea sa fiarba foarte bine, altfel piftia nu se va inchega. Peste o ora si jumatate adaugati si restul de carne, care fierbe mai repede si le mai lasati pe aragaz inca o ora si jumatate sau pana cand vedeti ca toata carnea se desprinde cu usurinta de pe oase, iar cantitatea de apa s-a injumatatit. Dupa ce a fiert, lasati sa se raceasca si dezosati carnea. Puteti sa dati deoparte si bucatile de grasime sau cartilagii, daca nu va plac, sau daca doriti o reteta mai dietetica.

retete traditionale romanesti piftie carne dezosata

Curatati si pisati usturoiul si il adaugati in zeama de la carne, pe care o si potriviti de sare, dupa gust.

retete traditionale romanesti piftie usturoi
Aranjarea mesei de Craciun Felul cum aranjam masa de Craciun are un rol aproape la fel de important ca si mancarea pe care o asezam pe masa. Va propunem in cele urmeaza trei idei de aranjarea a mesei de Craciun .
Retete de Craciun | Caltabosi de Casa Retete de Craciun | Caltabosii de Casa se pot servi pe masa de Craciun in mai multe feluri, dupa preferinta: calzi, imediat dupa preparare, raciti si cu mustar, ca aperitiv, sau prajiti in ulei.
Retete culinare leber Preparate de Craciun: Reteta de Leber este traditionala de Craciun si se serveste ca aperitiv, cu mustar si paine, alaturi de alte preparate din porc.
Retete traditionale de Craciun Toba Retete Traditionale de Craciun - Toba se prepara din organele porcului si partile gelatinoase, tocate si fierte in stomacul porcului taiat de Craciun.
Retete culinare muschi umplut Aperitive de Craciun:
Muschiul umplut
reprezinta un aperitiv gustos pe masa de Craciun sau in meniul de Revelion
Reteta piftie Reteta Traditionala de Piftie este o veche reteta romaneasca ce se prepara dupa taierea porcului, in preajma Sarbatorilor de Iarna.
Retete culinare bors din oase Reteta de Bors din Oase de Porc merge perfect cu un ardei iute,
Retete culinare bauturi stins cu un paharel de Tuica Fiarta traditionala, care ne incalzeste pe loc
Retete culinare carnati Carnatii de Craciun facuti in casa sunt deliciosi, fie ca ii pregatim la gratar sau la cuptor, alaturi de friptura de porc.
Retete culinare sarmale De pe o masa copioasa de Craciun sau Revelion nu poate lipsi Reteta de Sarmale cu Varza
Retete culinare gratar In noaptea de Craciun incingem un gratar si ne ospatam cu Friptura si Carnati la Gratar , alaturi de un pahar de vin rosu.
Conserve Salata de Muraturi Asortam meniul de Craciun cu o Salata de Muraturi preparata din timp de asta toamna.
Reteta de Cozonac preparat cu Mixer de Bucatarie Reteta de Cozonac preparat cu Mixer de Bucatarie reprezinta desertul traditional de Sarbatori, iar mirosul raspandit in toata casa atunci cand preparam cozonacul de Craciun este atat de imbietor
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one